Het kabinet zou scherper moeten toezien op hoe commerciële testaanbieders met data van hun klanten omgaan, adviseert een commissie.
Verder zou de CoronaCheck-app en het gebruik daarvan nog verder verbeterd moeten worden.
De CoronaCheck-app, de app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld van corona, is inmiddels ruim 8 miljoen keer gedownload.
Het kabinet zou scherper moeten toezien op hoe commerciële testaanbieders met data van hun klanten omgaan, adviseert een commissie aangesteld door het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de commissie bewaren sommige aanbieders negatieve testuitslagen langer dan vier weken en dat is niet toegestaan.
Ook zou scherper gecontroleerd moeten worden dat aanbieders geen DNA, weefsel of andere stoffen als “bijvangst” opslaan. “Dergelijke praktijken ondermijnen het – reeds fragiele – draagvlak voor testen in het kader van de bestrijding van Covid-19.” Het risico hierop bestaat volgens de commissie vanwege de “wildgroei” aan testaanbieders. Het ministerie van Volksgezondheid moet misbruik actief gaan opsporen, zo luidt het advies.
Verder zou de CoronaCheck-app en het gebruik daarvan nog verder verbeterd moeten worden, omdat die nu nog te gevoelig is voor fouten en fraude. Dit ligt niet alleen aan de app zelf, maar ook aan de controle bij de deur van bijvoorbeeld.
Eerder ging dat mis, toen het nachtleven weer open kon met toegangstesten. Onder meer doordat gebrekkig werd gecontroleerd, steeg het aantal coronabesmettingen explosief.
Minister Hugo de Jonge zei vrijdagavond op de persconferentie over corona dat er inmiddels al aanpassingen zijn gemaakt aan de app, waardoor deze minder fraudegevoelig is.
CoronaCheck-app ruim 8 miljoen keer gedownload
De CoronaCheck-app, de app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld van corona, is tot 8 augustus 8,23 miljoen keer gedownload. Dat komt neer op ruim 47 procent van de Nederlandse bevolking, meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn pakweg 18 miljoen QR-codes mee aangemaakt.
De minister schrijft dat er de nodige problemen waren en zijn met de CoronaCheck. Met name in de eerste weken na de lancering op 24 juni bleek dat niet van iedereen die een coronabewijs wilde aanmaken de gegevens beschikbaar waren. Het ging om een deel van de gevaccineerden met het Janssenvaccin of mensen die corona hadden gehad en maar een prik nodig hadden. "Samen met alle organisaties die de gegevens aanleveren is in de afgelopen weken zeer hard gewerkt aan het oplossen van deze problemen", aldus De Jonge.
Ook gaat het mis bij mensen wier gegevens, zoals opgeslagen bij de GGD of het RIVM, niet exact overeenkomen met de Basisregistratie Persoonsgegevens. Bijvoorbeeld omdat een geboortedatum onbekend is of tekens in de naam, zoals ë en é, niet goed zijn overgenomen. De CoronaCheck kan dan de gegevens van de persoon niet vinden. Aanpassing van gegevens bij de testaanbieder of de vaccintoediener (in veel gevallen de GGD) is dan de oplossing.
Het komt voor dat bij de GGD gegevens goed geregistreerd zijn, maar deze door technische fouten niet goed worden aangeleverd aan CoronaCheck. Hierdoor kan een aantal mensen geen herstelbewijs via de app krijgen. Zolang deze technische fouten nog niet zijn opgelost, is er een noodprocedure waarmee de GGD via een webportaal alsnog een coronabewijs kan aanmaken, schrijft de minister.
De CoronaMelder, de app die werd geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek, is sinds de landelijke introductie in oktober door 5,25 miljoen Nederlanders gedownload. Dat is ruim 30 procent van de bevolking. Ongeveer 50 procent van hen gebruikt de app actief.
Tot 8 augustus zijn 207.694 mensen gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Nagenoeg iedereen (206.233 mensen) heeft naar aanleiding van die notificatie een test aangevraagd. Van hen bleken 15.575 daadwerkelijk het coronavirus te hebben.